Girişimcilik

Safran Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? | Safran Fiyatı Ne Kadar?

Safran yetiştiriciliği ülkemizde oldukça popüler olan bir sektör. Nasıl olmasın ki? Safran fiyatı her geçen gün artıyor. Kırımızı altın olarak da adlandırılan safran bitkisi yetiştirerek büyük paralar kazanabilirsiniz.

Türkiye’de yetişebilen kazançlı bir tarım ürünü olarak ön plana çıkan Safran, dünyanın en pahalı bitkilerinden biridir. Hindistan’da da yetiştirilen safran özel kasalarda saklanmaktadır. Önemli düzeyde ek gelir sağlama imkanı sağlayan safran yetiştiriciliği, parfümeri, ilaç, tekstil ve baharat alanlarında kullanılmaktadır.

Kilogramı bir yıl içinde 50 bin TL’ye kadar yükselme imkanı olan ve bu açıdan en pahalı bitkiler sınıfı arasında yer almakta olan safran bitkisi üretimi yüksek özen isteyen bir yetiştiriciliktir. Safranın bir kilogramı için yaklaşık 160 bin çiçek gerekmektedir.

Ülkemizde safran yetiştiriciliği genel olarak Safranbolu’nun Yörükköyü, Geren, Davutobası köylerinde olmaktadır. Özenli bir toprak analizi ile arklı bölgelerde de safran yetiştirilebilmektedir. Safran bitkisinin tohumu bulunmamakta olup, yetiştirebilmek için öncelikle safran soğanı satın almanız gerekmektedir.

Safran Yetiştiriciliği ve Safranın Önemi Nedir?

Dış görünüşü kırmızı turuncu arasında bir renk olup kolaylıkla kırılabilen uçları biraz daha geniş iplikler halinde olmaktadır. Acı bir tadı, kuvvetli ve özel kokulu bir bitkidir. Dünyada nadir yetiştirilebilen bu bitkinin sinir sistemi uyarma, iştah açma ve adet söktürücü özellikleri bulunmaktadır. Renk verici özelliği de bulunan safran bitkisi 100.000 katı suyu sarıya boyayabilmektedir. Günümüzde anti tümör etkisi de kullanılmaya başlanmıştır.

Safran Nasıl Yetiştirilir? Gereken İklim ve Toprak Seçimi

 Safran yetiştiriciliği için gereken iklim yapısı, rüzgara karşı korunmuş güney yamaçlardır. Safran kumlu, gevşek yapılı ve taşsız toprakları sevmektedir. Toprağın yabancı otlardan ve tohumlardan iyice temizlenmesi gerekmektedir. Çünkü safran dikimi başladıktan sonra yabancı otlarla uğraşmak zor olacaktır.

Safran yetiştiriciliği için en uygun ay Ağustos en geç Eylül ayı olmalıdır. ilk yıl safran veriminin yüksek olabilmesi için safran soğanlarının çağları en az 15 mm olmalıdır. soğan çapı büyüdükçe bitki başına çiçek verimi yani safran verimi artmaktadır.

Tarlada 30-45 cm sıra arası mesafe bulunmalıdır. Dikilen soğanların üstleri tamamen yanmış sığır gübresi ile 10 cm örtülmesi gerekmektedir. Daha sonra üstü toprakla kapatılarak ekim işlemi tamamlanmış olur.

Safranlar genel olarak Ekim ayı sonunda çiçek açmaya başlamaktadır. Safran çiçeği sabah açmadan koparılmalı ve gölgede bekletilerek açmaları sağlandıktan sonra stigmaları üç parçanın birleştiği yerin altından açık sarı kısmın başladığı yerden elle, maskla veya cımbızla koparılmaktadır. Koparılmış stigmalar 300 dereceye ayarlanmış olan havalandırmalı fırınlarda 24 saat bekletilerek kurutulmaktadır.

Safran Fiyatı Ne Kadar?

Safran fiyatı sürekli olarak artmakta veya nadir de olsa azalmaktadır. Yaklaşık 80 bin safran bitkisinden yarım kilogram safran baharatı çıkmaktadır. Safranın 2020 yılında 1 kilogramı 68bin TL’ye kadar çıkmıştır. Şu anda safran bitkisi için biçilen fiyat yine 1 kilogram fiyatı 58 bin TL civarındadır.

Seni Fark Etmelerini Sağla !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu