Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur ?

Kredi borcu ödenmezse ne olur sorusu kredi alanlar için merak edilenler arasında. Bankalardan kredi kullanmış müşteriler belirli dönemlerde kredi taksitlerini ödemekte zorluklar yaşayabilmektedirler. Bu zorluklar kimi zaman planlanmamış harcamaların ortaya çıkması kimi zaman da beklenen gelirlerde düşüş yaşanması sebebiyle olabilmektedir. Bankalar ise kredi borcunun 2 ay üst üste ödenmemesi durumunda müşteriye uyarı göndermektedirler.
Takip eden 3. ayda da kredi taksiti ödenmezse müşteriyi zor durumlar bekliyor demektir. Böyle durumlarda kişi kredi ödemelerini yapmadığı için kredi notu da hızla düşmektedir. Kredi notu düşen ve hali hazırda başka banklara kredi borcu olan kişilerin farklı bir bankadan da olsa yeni bir kredi çekerek bu borcu kapatmaları da son derece zordur çünkü bankalar bu durumdaki kişilere borç vermek istememektedir.
Yazıda Neler Var ?
Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Kredi borcu ödenmezse ne olur ? oldukça merak edilen sorular arasındadır. Bankalar müşterilerine verdikleri kredilerin geri ödenmesini sağlamak adın oldukça sağlam yasal önlemler almışlardır. Bu önlemler sayesinde ödemesini yapmamış kişilerin yasal yollarla borçlarını ödemeleri sağlanabilmektedir. Banka 3 ay üst üste kredi borcunu ödemeyen müşteriler hakkında yasal işlem başlatır. Bu süreç öncelikle avukatlık bürosuna aktarılır ve avukatlık bürosu müşteri ile anlaşma yoluna gitmeye çalışır. Çoğu zaman bu anlaşma çabaları yeni bir ödeme planı oluşturarak kredinin yapılandırılması şeklinde sonuçlanır. Süreç bu aşamada çözülse bile avukatlık bürosuna aktarılan işlemlerde avukatlık masrafı müşterinin ödemesi gereken bir kalemdir. Eğer bu aşamada anlaşma çıkmazsa banka müşteri hakkında icra takibi başlatır. İcra takibinin sonucunda da müşterinin mal varlıklarına el konulabilir ya da maaşından kesinti yapılması kararı verilebilir.
Emekli Maaşından Kesinti Mümkün Mü?
Peki emekli vatandaşlar için kredi borcu ödenmezse ne olur ? Borcunu ödeyemeyecek durumda olan müşterilerden en fazla maaşlarının %25’ine eşit olacak şekilde kesinti yapılabilmektedir. Bu kesinti müşterinin borçları karşılığında her ay ödeme yapacak şekilde kesilmektedir. Bu durum her ne kadar sıradan müşteriler için geçerli olsa da emekliler için böyle bir uygulama yapılamaz.
Emeklilerin maaşlarından herhangi bir kesinti yapılması için kendileri icra dairesine başvuru yaparak bu kesintiyi borçlarının ödenmesi karşılığında yapılacak şekilde talep etmesi gerekmektedir. Emeklilerden kendi iradeleri dışında yapılabilecek tek kesinti nafaka ödemeleridir. Bunun dışında kredi borçlarını ödemeyecek durumda olan emeklilerden bile kendi rızaları dışında maaş kesintisi yapılması yasaktır. Maaş kesintisi yapılmasa da durum mahkemeye taşındığında kişinin elinde bulunan mal varlığının bir kısmına borçları karşılığında el koyulması mümkündür.