Borsadan Para Kazanmak
Borsadan para kazanmak, belirli bir miktar birikmiş paraya sahip olan bireylerin mevcut sermayesini artırmak için yapabileceği çok önemli bir yatırım aracıdır.
Hisse senedi borsası, çeşitli hisse senetlerinin işlem gördüğü, çeşitli şirketlerin hisselerinin halka açıldığı bir pazaryeridir. Eğer kar etmek istiyor ve büyüyen şirketlerin karından fayda sağlamak istiyorsanız, borsada yatırım yapabilirsiniz. Peki borsadan para kazanmak için ne yapmak gerekir?
Yazıda Neler Var ?
Borsaya Başlamadan Önce
Borsa, herkes için uygun bir yatırım aracı değildir, riskli bir yatırım aracı olduğundan, yatırım yapmaya başlamadan önce muhakkak bu yatırım için ne kadar uygun olup olmadığınızı öğrenmelisiniz. Unutmayın, yatırım tercihleri kişiseldir ve maddi duruma, yaşınıza, sağlığınıza ve hatta medeni durumunuza göre bile değişebilir.
- Yaşınız yüksekse uygun değildir. Eğer yaşınız 60 ve üzeri ise, portföyünüzde en fazla yüzde 20 hisse senedi olmalıdır.
- Risk almayı sevmiyorsanız sizin için uygun değildir, unutmayın, borsa paranızı bir yılda 10’a katlayabileceğiniz ve 10 kat azaltabileceğiniz bir yerdir.
- Garantici ve emin olma içgüdüsü ağır basan biri iseniz sizin için uygun değildir.
- Eğer evli ve genç biriyseniz portföyünüzdeki hisse senedi ağırlığı yüzde 50’yi geçmemelidir, bekar ve genç iseniz bu oranı yüzde 70’e kadar çıkarabilirsiniz.
Borsa Hesabı Nedir? Nasıl Açılır?
Borsa hesabı, borsaya yatırım yapmanızı sağlayan ve banka hesaplarından farklı bir hesaptır. Bu hesap aracı kurumlar aracılığı ile açılabilmektedir.
Aracı Kurum Seçin
- Borsada yatırım yapmak için bir hesabınız olması gerekir. Borsa hesapları, aracı kurumlar aracılığı ile açılabilmektedir. Borsa’da yaptığınız her bir alım satım işlemi için komisyon ödersiniz, bu nedenle komisyon oranı düşük bir aracı kurum seçin.
- Aracı kurumlar ile komisyon pazarlığı yapabilirsiniz, eğer portföyünüz 100 bin TL’den yüksek ise ve aylık 1 milyon TL’den fazla hacim yapacağınızı düşünüyorsanız, bir aracı kurum ile komisyon pazarlığına girebilirsiniz.
- Aracı kurumlar, bankalara ait ve bankalara ait olmayan olmak üzere ikiye ayrılır.
Hisse Senedi Seçin
- Bir aracı kurumda hesap açtığınıza göre artık işlem yapmak için hazırsınız demektir.
- Borsada yatırım yaparken, aynı sofrada kiminle oturduğunuza dikkat edin, milyonlarca TL’si olan insanlarda 500 TL’si olan da aynı platformda ticaret yapar.
- Kimsenin tavsiyesi ile hisse senedi almayın, sadece bankaların önerdiği hisseleri alın.
- Bankaların önerdiği fiyat ile alacaksanız yine önerdiği fiyat ile satmalısınız, buna dikkat edin.
- Ne yaparsanız edin düzenli bir şekilde ayda yüzde 2’den fazla kazanmak imkansızdır. Haftada yüzde 5 kazansam, yüzde 2 kazansam şöyle yaparım, param şöyle olur gibi düşüncelere asla inanmayın.
- Mutlaka kaybettiğiniz bir zaman gelecektir, emin olun.
- Eğer hisse senetlerinden anlamıyorsanız, borsada yatırım yapmanızın da bir anlamı yok.
- Hisse senetlerini alınıp satılan bir kağıt olarak görmeyi bırakıp, değer yatırımı yapın, fiyatı düşmüş alayım, fiyatı çıkmış satayım gibi hareketler, doğru değildir.
- Başlangıçta sert düşüşler yaşama ihtimali az olan, BİST 30 hisse senetlerini seçin.
- Kar ettiğine inandığınız, gelecekte bu şirket çok büyür dediğiniz şirketlere yatırım yapın.
- Fiyatı düşmüş her hisse, ucuz değildir, belki değerini bulmuştur. Bu nedenle hissenin gerçek değerini hesaplayın.
- Bazı şirketler olduğundan düşük değerlenebilir. Örneğin piyasa değeri 20 milyar dolan olan bir şirket, spekülasyonlardan dolayı 2 milyar dolar gibi gözükebilir. Bu şirketin gerçek değeri değildir, yatırım yaparken böyle düşünmeyin.
Hedef Seviye Diye Bir Şey Yoktur
Yatırım yapmak çok kolay olsa da borsadan para kazanmak çok zordur. Sıklıkla çeşitli fiyat hedefleri görürsünüz, bunlar doğru hareketler değildir.
- Büyüyeceğine inandığınız bir şirketin hissesinin kelepir olduğunu düşünüyorsanız alın.
- Hedef fiyat koymayın. Örneğin 10 TL’den aldığınız bir hisseye 20 TL gibi bir hedef fiyat koyarsanız, 50 TL’ye kadar çıkacak bir hisseden yeteri kadar karı alamamış olursunuz.
- Eğer şirket, karını sürekli artırıyorsa, büyüyorsa ve yeni yatırımlar projeler açıklıyorsa, bu durumda o hisseyi herhangi bir kötü durum oluşana kadar satmayın.
- Borsada gerçek değeri 100 milyon dolar olmasına rağmen, 1 milyar dolar olarak değerlenen çok senet vardır, bu senetler eninde sonunda gerçek değerine iner. Fiyat değil değer analizi yapın.
İlk Kar Etme Dönemi
Borsadan para kazanmak için aldığınız bir şirketin hisse senedi, size güzel bir miktar para kazandırmış olabilir. Hemen bütün senetlerinizi satmaya kalkmayın, sadece elde ettiğiniz karın ne kadarını kullanmak istiyorsanız o kadarını kullanın, bu çok önemli bir şeydir.
- Elde ettiğiniz karın en az yarısını sermayenizi yükseltmek için bırakın.
- Çoğu yatırımcı karın üstünde oturmayı bilmez, genelde zarardan çıkıp ufak karlarla hisse senedini terk ederler, bunu yapmayın. Eğer şirkete güveniyorsanız, çok yüksek karlar elde edene kadar hissede bekleyin.
- Duygularınızı asla işin içine karıştırmayın. Güzel bir miktar kar ettiyseniz, hemen satıp yeni bir hisse almaya kalkmayın. Öncelikle yatırım yapılabilecek güzel şirketler bulun.
Temettü
Temettü, borsadan para kazanmak isteyen bireylerin mutlaka öğrenmesi ve bilmesi gereken bir şeydir.
- Temettü, borsadaki şirketlerin elde ettiği karı, yatırımcılarına yani hisse sahiplerine ödemesi anlamına gelir. Kar payı olarak da adlandırılabilir.
- Ne kadar çok yatırım yaparsanız, o kadar çok temettü geliri elde edersiniz.
- Örneğin piyasa değeri 100 TL olan bir şirketin 10 TL hissesine sahipsiniz ve şirket 5 TL kar etti, bu karın yarısını dağıtmaya, yarısını ise büyümek için kullanmaya karar verdi.
- 5 TL karın, 2,5 TL’si hisse sahiplerine dağıtılacaktır.
- Siz şirketin yüzde 10’una sahip olduğunuz için, doğal olarak 2,5 TL’nin yüzde 10’u kadar temettü alırsınız.
- Temettü, yatırımcıya nakit akışı sağladığı için önemli bir konudur.
Tüm bunların haricinde işinize bütün dikkatinizi verdiğinizde, araştırma yaptığınızda ve grafikleri doğru yorumladığınızda borsadan para kazanmak içten bile değildir.